Tips när du anlitar mäklare

Många genomför sitt livs viktigaste affär när de köper eller säljer en fastighet. Det kan vara ganska komplicerat att göra detta och praxis i Sverige är att man anlitar en mäklare. Det finns fler mäklare än någonsin idag och vad du får betala i arvode kan variera ganska kraftigt . Priset, ofta i form av en procentsats på försäljningsvärdet, är dock inte det enda du ska tänka på när du väljer mäklare. Mäklarna erbjuder olika tjänster och ofta kan du förhandla om priset genom att välja vilka tjänster du vill ha hjälp med.

Välj rätt mäklare för dig

husmanhagbergVad du bör välja för mäklare beror till stor del på vad det är för typ av fastighet du har tänkt sälja eller köpa. Olika mäklarfirmor är specialiserade på olika typer av objekt. Har du en exklusiv fastighet vill du förmodligen få kontakt med en mäklare som har ett relevant kontaktnät och som kan hantera ett köpstarkt klientel. Om din fastighet är lättsåld, t.ex. en vanlig lägenhet i en stad, är tilläggstjänster och särskild kompetens hos mäklaren inte så intressant för dig. Då vill du bara ha ett så lågt mäklararvode som möjligt. kontakta en flyttfirma i Göteborg om du är Göteborgare och är i färd med att sälja en bostad. När man kan flytta avgör när en fastighet kan överlåtas och ibland går det inte att ordna en större flytt med kort varsel. Om du som köpare anlitar en mäklare ska du tänka på att mäklaren jobbar för säljaren och vill att du ska betala så mycket som möjligt för fastigheten.

Kan du göra mäklarens jobb?

Vissa hävdar att mäklare gör det svårare att köpa hus. Man ska dock komma ihåg att regelverket kring fastighetsförsäljningar är ganska snårigt i Sverige och att en mäklare kan fungera som garant för att allt går rätt till. Det är också svårt att annonsera på ett effektivt sätt om man inte har en mäklare. Bara registrerade fastighetsmäklare har rätt att annonsera på den viktiga annonsplatsen hemnet.se. Det kan dock vara en bra idé att förhandla ner mäklarens provision genom att själv åta sig en del av de uppgifter som mäklarna erbjuder. Du kan kanske t.ex. fotografera själv, ta hand om visningarna och skriva delar av informationen om ditt objekt. Mäklaren får då koncentrera sig på den byråkratiska delen av försäljning och kan göra det till ett lägre pris. En annan viktig sak att tänka på när du väljer mäklare är att det finns konkurrens på marknaden. Kontakta flera olika mäklare och känn in vem som är bäst för dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *