Renovera lägenhet, vad gäller?

Vill du renovera din lägenhet? I så fall måste du ta reda på om du får göra det eller om det finns vissa riktlinjer du måste förhålla dig till. Det är stor skillnad på att hyra och äga sin lägenhet när det kommer till vad man får och inte får göra.

Äger du din lägenhet har du i stort sett fria händer när det gäller vad du får renovera och ändra på i din lägenhet, men om du hyr är det inte alls säkert att du får göra vad du vill. Detsamma gäller om du hyr en kontorslokal eller affärslokal.

Vad får du göra med din lägenhet?

Om du äger din lägenhet kan du renovera nästan hur som helst på insidan. Det viktigaste är att du känner till hur konstruktionen ser ut, så att du inte river bärande väggar, borrar hål i ledningar eller liknande. Utöver det har du i stort sett fria händer, men se gärna till att rådfråga bostadsföreningen innan, så att din renovering inte påverkar den eller alla andra som bor där.

Hyr du lägenheten har du långt ifrån fria händer. Du får inte riva väggar, inte renovera badrummet eller köket hur du vill och helst inte ändra lägenhetens färger så att det kan påverka kommande hyresgäst negativt. De flesta hyresägare strävar efter att ha ett så neutralt utseende som möjligt på alla sina hyreslägenheter, för att det ska kunna fungera med de flesta hyresgäster. Långt ifrån alla hyresgäster vill ha kolsvarta väggar, rosa tak eller blanklackerat golv.

Detsamma gäller när du hyr kontor eller affärslokal. Då får du inte heller renovera hur som helst, men du får göra en del, så länge det inte drastiskt förändrar lokalens struktur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *