Att välja stil på köket

Stil är, när det gäller kök, en fråga om såväl praktiska funktioner som om vår personliga smak när det gäller det estetiska. Ett väl fungerande och välorganiserat kök förenklar vardagen åt oss och om rummet dessutom är vackert blir det roligare och mer inspirerande att vistas i det. Det finns väldigt många olika stilar att välja bland inom detta område. Allt från ett rustikt lantkök med många vintageprylar till ett kliniskt rent kök i ultramodern industristil. Här ska vi ge lite tips på olika infallsvinklar man kan ha inför detta viktiga val.

Gillar du ordning och reda?

det kan vara svårt att välja stil på köket men om du tycker att det är jätteviktigt med rent och välstädat kök och om du vet med dig att du kan hålla den nivån kan du låta dig inspireras av den minimalistiska trenden. Där är köket en vilsam plats där alla föremål döljs i skåp. Förvaringsmöblerna får gärna ha infällda grepp och helt släta luckor. Även diskmaskinen och ugnen monteras inne i ett skåp så att de inte syns. Rostfritt och betong är två material som passar in i ett kök som detta och klinkers är ett bättre val än trägolv.

Ett levande kök

Ett lantkök är ett kök som passar stora familjer, långkok och ett överdåd av charmiga köksföremål. Öppen förvaring, en gammal järnspis, stearinljus, en handdriven kaffekvarn och golv samt bänkskivor i oljat trä passar in i ett lantkök. Råvaror kan gärna förvaras synligt i snygga gamla burkar och på fruktfat. Korvar, knäckebröd och vitlökskransar kan du låta hänga på en stång och inläggningar som inte måste stå svalt kan du ha i glasburkar på ett synligt hyllplan. Om ett lantkök är perfekt städat eller inte är inte viktigaste. De flesta kök är inte så extrema som de två stilar vi målat upp en bild av här, det viktigaste är att hitta något som fungerar utifrån det liv du lever.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *