Riv eller bygg en vägg

Det kan finnas många olika anledningar till varför man vill riva eller bygga en vägg. Det kan vara så att barnen behöver ett extra rum och då kan man dela av ett större rum till två mindre. Eller så har något av barnen flyttat ut och så vill man passa på att fixa ett större vardagsrum och behöver slå ner en vägg för att öppna upp ytan. Eller så kanske man vill haka på trenden med öppenplanlösning mellan kök och vardagsrum. Oavsett anledning finns det ett antal saker att tänka på.

Riv inte bärande väggar
En bärande vägg är viktig för att ditt hus ska fortsätta stå upp. Så en sådan bör man alltså av förklarliga skäl vara försiktig med att göra åverkan på. Se alltid till att noga kolla ritningarna innan du river en vägg så att den inte är bärande. Det går fortfarande att göra saker även med bärande väggar, men då kommer du sannolikt behöva ta hjälp av en konstruktör eller en arkitekt, så då är ett välfyllt bankkort mer värdefullt än egen händighet. Det kan också vara så att det går viktiga ledningar genom en bärande vägg vilket gör den ännu mera svårjobbad.

Construction worker on construction site building up a drywall.
Construction worker on construction site building up a drywall.

Bygg en vägg
Om du ska bygga en vägg är det första du ska göra att bygga en regel, det vill säga tjockare brädor som väggen ska byggas upp mot. Ta bort eventuella lister och bygg upp regeln mot befintliga väggar. Beroende på hur ljudisolerat du vill ha det, och om du ska hänga tunga saker på den, kan du behöva olika många lodreglar och tvärreglar för att väggen ska få bärkraft. Om du bara planerar rätt och har rätt verktyg hemma (framförallt hammare, vattenpass, fogsvans och borr) så behöver det inte vara ett särskilt stort jobb.

Riv en vägg
Om du bor i hyresrätt: kolla först med hyresvärden om det är okej att riva en vägg. Och se som sagt var till att den inte är bärande. Om det är en trävägg brukar det normalt sett inte vara några problem att ta ner den utan det är gjort på ett par timmar. Slå upp ett hål och ta bort väggen med tigersåg. Tänk på att det kommer låta en hel del och framförallt damma och smutsa ner. Så förvarna grannarna och täck över resten av rummet med byggplast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *