Tapetsera om

Ett av de bästa och snabbaste sätten att fixa till det hemma och skapa förändring, utan att genomföra en totalrenovering, är att måla eller tapetsera om. Utöver att du kan fixa det själv utan att nödvändigtvis behöva ta in professionell hjälp så är det också ett kostnadseffektivt sätt att få en helt ny känsla i lägenheten.

Fondvägg eller heltapetsering
Att tapetsera om behöver inte innebära att du gör om alla rum, eller ens bara ett rum. Ett alternativ är att tapetsera en så kallad fondvägg, det vill säga en vägg som bryter av mot de övriga tre med en annan typ av tapet. Det traditionella här är att då välja en vägg som får en avvikande, gärna uppseendeväckande färg eller ett mönster. Våga sticka ut när du väljer att tapetsera en fondvägg. Om du tröttnar på den är det ändå lätt att återställa den eller välja ytterligare en ny tapet.

3d illustration of Painting wall and wallpapering green color

Ta bort den gamla tapeten först
Det som är jobbigast med att tapetsera om är oftast att ta bort den gamla tapeten, vilket nästan alltid är nödvändigt. Du kan tapetsera över om det inte redan är ett för tjockt lager, men då skjuter du bara problemet framför dig så det är lika bra att göra det rätt från början. Tänk på att det tenderar att skita ner rätt mycket när man tar bort en gammal tapet så se till att täck golvet med papp eller liknande, eller var beredd på att anlita en bra städfirma för hemstädning efteråt. Sen är det bara att fukta den gamla tapeten och börja skrapa.

Sätt upp ny tapet
När den gamla tapeten är borta behöver du se till att få en platt väggyta. Slipa bort ojämnheter, spackla igen eventuella hål och damma av väggen innan du börjar sätta upp den nya tapeten. Sen är det bara börja. Se till att ha koll på vad det är för tapet du har köpt och hur den ska applicera på väggen. Vissa tapeter behöver bara fuktas för att sättas upp, medan andra som till exempel papperstapeter behöver förlimmas och få svälla lite innan du kan komma igång. Tapetklister gör du enkelt själv med mjöl och vatten).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *