Vad är VVS?

När någon använder ordet VVS kan det syfta på två olika saker. Dels är det en förkortning som står för ”värme, ventilation och sanitet” och som alltså syftar på allt i en fastighet som har med de sakerna att göra. Dels kan det också användas för att syfta på den del i byggbranschen som sysslar med just de sakerna. De senaste åren har en annan term som motsvarar VVS ökat i popularitet. Termen är installationsteknik, men det är en något bredare term. Förutom de olika områden som åsyftas med VVS inkluderar installationsteknik också tele-teknik och elektronik.

De som sysslar med VVS hjälper till med olika saker

Om du till exempel får stopp i avloppet en söndagsnatt kan du kontakta en vvs jour dygnet runt. Detsamma gäller om du får fel på en värmepump eller om varmvattnet slutat fungera. När du renoverar en lägenhet kan det också bli aktuellt att ta hjälp av någon som är kunnig inom VVS. Många som jobbar inom området är utbildade till VVS-ingenjörer. Det är utbildningar som vanligtvis anordnas som YH-utbildningar och sträcker sig över två års heltidsstudier. Andra i branschen är utbildade till VVS-montörer. Det är något kortare utbildningar där större fokus ligger på VVS-områdets praktiska bitar.

Vissa VVS-uppdrag kan du själv genomföra

Vissa typer av enklare VVS-sysslor kan du förstås utföra själv. Men handlar det om elektronik eller andra komplicerade uppdrag gör du bäst i att anlita ett proffs. Inte minst kan det vara bra i samband med en renovering eftersom resultatet tenderar då att bli bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *