Ordet ”renovera” kommer från latinets ”renovare” som betyder att förnya eller återställa. Även om det är lite skillnad på att återställa något till ursprungligt skick och att förnya så blir slutresultatet ändå något som känns nytt och fräscht. För den som äger sitt boende är renovering en god investering både i livskvalitet och i bostadens ekonomiska värde även om det sista inte kommer att märkas förrän den dag det är dags att sälja.
Vad ska renoveras
Ja, svaret på den frågan vet nog bara du själv. Det finns inget svar som gäller alla. Bor du i ett riktigt gammalt hus med lägenheter som utformats enligt tidigare års mode eller standarder men där tidigare hyresgäster tapetserat om eller på annat sätt påverkat originalskicket på ett sätt som inte passar dig. Då kan det bli fråga om renoveringsarbete med syfte att återställa det som går, det kan också handla om att göra nytt, men att göra det med gamla material och metoder om det är vad du vill. Är du både händig och lite extra intresserad av gammal byggteknik kanske du bör fundera på att köpa hus i stället. Då kan du få betydligt större möjligheter att renovera både exteriört och interiört, även om byggnadsnämnden kan ha synpunkter på vissa saker som fönsterutformning och eventuell utbyggnad. Men med lite planering och kommunikation finns goda möjligheter att du verkligen får din drömvilla när allt är klart. Du som väljer att bo kvar i en lägenhet du äger kan ändra ganska mycket interiört, men kontrollera gärna med värden först så allt blir rätt från början.
Slitet kök eller badrum
Köket är för de allra flesta det rum som används mest. Med tanke på hur många gånger om dagen som varje låda eller skåpsdörr öppnas i ett kök, hur ofta kranen, spisen och diskmaskinen sätts på och det faktum att vassa knivar och matspill hamnar på fel ställe så är det inte konstigt att köksrenovering är något som de flesta önskar sig förr eller senare. När det gäller badrum vill många byta ut det gamla trötta badkaret mot en härligt fräsch dusch och då kanske även övrigt porslin och armatur behöver förnyas. Hur mycket som ska göras och hur påkostat det ska bli påverkar förstås slutresultatet, men redan ganska små renoveringsinsatser kan göra stor skillnad. En del kanske du kan göra själv, annat behöver du proffs till. Slarva till exempel aldrig med att ha behöriga hantverkare till kök eller badrum. Det kan sluta riktigt illa om inte den typen av installationer görs på ett professionellt sätt.