Så lyckas du med renoveringen

Är det dags för en förändring i hemmet? Är du trött på det gamla och vill ha in lite nytt eller är ditt hem slitet och behöver sig ett lyft? Det finns många orsaker till varför människor väljer att renovera, men i grund och botten handlar det ändå om ett och samma mål – att få ett hem som känns fräschare och ser trevligare ut.

En renovering är sällan ett litet projekt och det krävs både tid och pengar för att lyckas. Idag är det inte ovanligt att man vågar sig på att renovera själv, men det finns naturligtvis fortfarande människor som väljer att överlämna hela arbetet till en hantverkare. Ska man t.ex. renovera i den omfattning att man ska dra ny el eller lägga om rör så kommer man att behöva anlita en hantverkare hur man än vänder och vrider på det. Sådana moment får man nämligen inte utföra själv.

Allt handlar om att planera

Det kan låta tråkigt att behöva fokusera så mycket på planering när man bara vill sätta igång och riva kakel eller dra upp gammalt golv, men utan planering är det stor risk för att renoveringsprojektet inte går som man hoppats. Här nedan kan du läsa om hur du ska planera och vad det är du behöver beakta.

På din planeringslista ska du ha med följande:

  • Vilka moment är det som ska utföras? Var så detaljerad som möjligt och skrev ner varje punkt.
  • Vem ska utföra momentet och när ska det vara klart? Detta är extra viktigt om man är flera som arbetar.
  • Skriv ner vilken budget som du har och räkna ihop så att allt går hand i hand. Kom ihåg att du kan behöva räkna med kostnader för att hyra verktyg, köpa mer material eller för att anlita en hantverkare.
  • När ska hela renoveringen vara slutförd? Att sätta en deadline är viktigt för att man inte ska låta projektet dra ut på tiden.
  • Vilken typ av inredning är du ute efter? På internet kan du hitta accessoarer och textilier i gårdsromantisk stil från LaLiving eller mer moderna alternativ om så hellre önskas. Även inredningen ska räknas in i din budget.
  • Kommer du behöva finansiera renoveringen med hjälp av ett lån? I vissa fall är det till fördel att baka ihop ett renoveringslån med ett bolån.

Hitta en hantverkare

Att hitta en hantverkare att anlita i Sverige är knappast svårt. Det finns mängder av duktiga och professionella företag som man kan vända sig till för att få hjälp med renoveringen. Kom ihåg att det är viktigt att du jämför företagen mot varandra genom att begära in offerter från alla som du finner intressanta. Förutom offerter ska du även se till att säkerställa att det finns en f-skattsedel, försäkringar och bra referenser från tidigare kunder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *