Köpa ett renoveringsobjekt

Har du gott om tid samtidigt som du är sugen på att göra en riktigt bra affär? Då kan det vara en god idé att satsa på en lägenhet i behov av renovering. Detta gäller särskilt om du är lite händig och intresserad av heminredning. Fixar du till den själv kan du tjäna pengar ifall du senare bestämmer dig för att sälja lägenheten. Det är en affärsidé som historiskt sett varit mycket lyckad i Sverige och inget tyder på att det kommer att förändras inom den närmsta framtiden. Om du väljer att behålla den har du, när renoveringen är klar, en bostad som kanske är bättre än vad du skulle ha haft råd med. I den här texten ska vi bland annat titta på vad man bör göra för att lyckas så bra som möjligt med sitt projekt. Det finns nämligen en del fallgropar som kan förvandla projektet till en mindre trevlig upplevelse

Att tänka på innan köpet

Det finns många bostadsrätter att välja bland på marknaden idag och det första du ska fråga dig innan du skaffar ett renoveringsprojekt är om du har en familjesituation som tillåter det. Det är ofta omöjligt att bo i de rum som man renoverar och vilka metoder och material man än använder sig av så innebär arbetet att hemmet är stökigt och smutsigt. Finns det små barn och husdjur med i bilden får man räkna med en kaotisk tid. Du måste även vara kapabel att bedöma hur mycket det kommer att kosta och för att den kalkylen ska stämma överens med verkligheten behöver du vara en realist i fråga om hur mycket du själv kommer att göra av arbetet. Man måste givetvis inte renovera själv bara för att man köpt ett renoveringsobjekt men om hantverkare ska göra jobbet gäller det att priset för renoveringen + inköpspriset för lägenheten ändå är lägre än vad man skulle ha betalat för en fin lägenhet i motsvarande kategori som den man köpte. Annars har man gjort en ganska dålig affär.

Så lyckas du med renovering

Det är relativt lätt att låna till kontantinsats på www.sambla.se och räntorna är fortfarande mycket låga i Sverige. För att göra en bra affär vid köp av ett renoveringsobjekt gäller det att ha lite koll på vilka insatser som är billiga i relation till vilka värden de skapar. Hittar du en lägenhet som har ett bra läge, vettig planlösning och ett fint ljusinsläpp men som ger ett väldigt sunkigt intryck kan det var en bra idé att slå till. Inrökta tapeter, repiga golv och våtrum med fula plastmattor kan man åtgärda genom vanlig ytskiktsrenovering och det är något de flesta privatpersoner klarar på egen hand. Om man inte vill göra allt själv så är en bra hantverkarkontakt guld värd. Hittar du en mångkunnig hantverkare du kommer bra överens med om som ger dig bra priser har du mycket goda förutsättningar. Då går det dessutom fortare än om du gör jobbet själv och projektet sliter mindre på relationerna, om du har familj.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *